Преди две седмици група ентусиасти от Браво, Пловдив!  поставиха баскетболни

...
Преди две седмици група ентусиасти от Браво, Пловдив!  поставиха баскетболни
Коментари Харесай

Лошо, Пловдив! Кой счупи новите баскетболни кошове, поставени от доброволците от “Браво, Пловдив!“?

Преди две седмици група запалянковци от „ Браво, Пловдив! ”  сложиха баскетболни кошове на игрището на ул. „ Мизия ”в квартал „ Кършияка ”. Старите от дълго време липсваха, а хлапетата от квартала едвам дочакаха края на монтажа и започнаха да играят.  За страдание обаче насладата им не продължи дълго. Седмица по-късно баскетболните табла още веднъж осъмнаха с огънати кошове. Кой е създателят на вандалската постъпка не е ясно, само че мнозина считат, че това може да е дело на поданици на блоковете в съседство, които желаят да си „ спестят ”  момчешката шум.
Прочетете още
„ Възмутен съм от дъното на душата си. Аз персонално отделих средства, с цел да можем да облагородим площадката и не мога да схвана претекста на тези, които са развалили уреди. Ако са деца – къде са родителите им?! Защо са ги възпитали да не пазят нещата, които са общи? Ако са възрастни още по – зле- вместо да съграждат – те разрушават. Ние няма да се откажем – тази седмица ще сложим нови кошове. Но запитвам – къде е общината? Къде е полицията? Не бива с лека ръка да отминаваме тези прояви. Всяка седмица четем за следващата вандалщина. Докога?! ”, разяснява за TrafficNews доктор Ангел Молев, който е измежду създателите на сдружението. Като настоящ общински консултант лекарят съобщи, че ще насочи питане до кмета на идната общинска сесия по какъв начин се опазва общинското имущество.

TrafficNews се свърза и със зам. кмета по сигурността Йордан Ставрев, който изрази съжалението си, че през този мандат сигурността и опазването на публичния ред не са измежду целите на ръководството на града. „ Още в предишния мандат аз и екипът ми подготвихме огромен план за видеонаблюдение и към този момент 4 години се боря за финансирането му. Идеята ни бе да обхванем всяка една съществена точка в Пловдив – освен централна градска част. Комуникираnме с полицията, кои са местата, на които би трябвало да се слагат камери, с цел да се предотвратят закононарушения и похищения, както  къдe има централизация на закононарушения. Това ще обгръща съществени булеварди, паркове, детски и спортни площадки и други публични места ”, сподели Ставрев.

Освен камери за лицево различаване, в плана /е заложено да се сложат и такива за скорост по главните булеварди. По този метод с двете системи щеше се следи освен за  превишаването на скоростта, само че и за  други пътни нарушавания.  Камерите щяха да се употребяват и от полицията за откриване на закононарушения ", сподели той. 

Зам.-кметът по сигурността изясни, че концепцията е била да се прекарат и над 600 км оптични кабели, както и да се създадат  сървъри.  Така градската администрация сама ще бъде снабдител на интернет услуги към себе си, което ще е доста по-малко като разход, а също така мрежата ще е по-сигурна и бърза. „ В момента всички бази данни с персоналните данни на жителите минават през сървърите на интернет доставчиците. За каква киберсигурност можем да приказваме?! ”

На първия стадий на плана е трябвало да бъдат инсталирани 1 500 камери, а на втория още толкоз – в това число в исторически зони и жилищните квартали. „ Вандалските актове не са единствения проблем. Видеонаблюдението би решило казуса и с нереглементираните сметища ”  коментира зам. кметът.

Според него прогнозната цена на плана е 19 милиона лв., само че общината не е отделила запас за финансирането му. „ Очевидно целите на това ръководство бяха другаде ” съобщи Ставрев. Той разяснява, че през последната година даже са отрязани 200 000 лв., нужни за поддръжка на в този момент настоящата аналогова система.

„ За страдание единствено приказваме,  тичаме след вятъра и хабим запаси. Ако видеоналюдението бе осъществено, щеше да има доста повече общинска полиция в разнообразни точки на града ” сподели Ставрев.

А до момента в който чакат общината да отдели пари за видеонаблюдение, каквото има във всеки европейски град, доброволците от " Браво, Пловдив ", ще заменят изкривените кошове с нови, тъй като идващия Везенков може би живее в Кършияка. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР